Oraşul, respectiv, judeţul Botoşani reprezintă o arie cu multe rădăcini culturale, spirituale, cu personalităţi care şi-au pus amprenta asupra istoriei naţionale, pe diferite planuri. Cauzalitatea faptului că deseori nu se întâmplă mai nimic care să genereze oarecare rezonanţă naţională face ca Botoşaniul să fie destul de anonim la nivel naţional. Una dintre cele mai notabile/celebre sintagme la adresa Botoşaniului este că e locul „unde se agaţă harta-n cui”. Un lucru bun pe care-l auzisem în ultimii ani despre Botoşani este nivelul foarte scăzut al poluării, comparativ cu celelalte oraşe din ţară.
Îmi aduc aminte de anii când un celebru post TV începea să-şi deschidă sedii locale; am avut ocazia să întâlnesc un corespondent al acestui post pe care întrebându-l de ce nu se deschide un post şi la Botoşani mi-a spus cam ce am menţionat mai sus: nu ar genera ştiri notabile.
În ultimii ani echipa de fotbal a fost cea care a cam menţinut constant sursa ştirilor despre acest oraş. De foarte mulţi ani, practic de la începutul democratic al României actuale, mai apare înroşit pe harta electorală, cu rezultatele voturilor. În rest, nici măcar notorietatea poetului nepereche nu mai fixează, măcar pentru o zi două, Botoşaniul în topul informaţiilor.
Din păcate, săptămâna trecută, o tânără mamă din Botoşani îşi pierde viaţa ca urmare al eşecului sistemului medical. Tot cam în acelaşi timp, se aude despre o persoană din Botoşani care, încercând să salveze pe un părinte şi copilul avântaţi în valurile marcate de steagul roşu de la Marea Neagră, îşi pierde viaţa. Şi, la foarte scurt timp, o mamă disperată din motive neexegerat de clare îşi aruncă copilaşii dintr-un hostel din Botoşani.
Revenind la afirmaţia de la acea vreme a acelui corespondent TV, cu siguranţă este preferabil să nu fie nevoie de un sediu local pentru că multitudinea de evenimente tipice ştirilor de la ora 5 au loc acolo…