Sari la conținut

Experienţă în… expertiză

Cum este corect:

  • Ana are expertiză
  • Ana are experienţă?

(folosirea prenumelui Ana [Birchall] este pură… realitate :D)

Justificare: într-o declaraţie, Ana Birchall, ministrul interimar al justiţiei, a folosit, un pic atipic (din punctul meu de vedere), cuvântul „expertiză”:
…cu calm, cu transparenţă, cu profesionalism folosindu-ne fiecare expertiza pe care o avem astfel încât să facem o analiză a Codurilor.

Conform DEXonline:

  • EXPERTÍZĂ, expertize, s. f. 1. Cercetare cu caracter tehnic făcută de un expert, la cererea unui organ de jurisdicţie sau de urmărire penală ori a părţilor, asupra unei situaţii, probleme etc. a cărei lămurire interesează soluţionarea cauzei. ♦ (Concr.) Raport întocmit de un expert asupra cercetărilor făcute. 2. (Med.; în sintagma) Expertiză medicală = a) stabilire, în urma unui examen medical, a capacităţii de muncă în condiţiile solicitărilor fizice şi psihice din diferite profesii; b) consultaţie sau autopsie efectuată de medicul legist în cazuri de rănire, accident, viol, otrăvire, omor etc.
  • EXPERIÉNŢĂ, experienţe, s. f. 1. Totalitatea cunoştinţelor pe care oamenii le dobândesc în mod nemijlocit despre realitatea înconjurătoare în procesul practicii social-istorice, al interacţiunii materiale dintre om şi lumea exterioară. 2. Verificare a cunoştinţelor pe cale practică, prin cercetarea fenomenelor din realitatea înconjurătoare. ♦ Experiment. ◊ Expr. A face o experienţă = a face o încercare. [Pr.: -ri-en-] – Din fr. expérience, lat. experientia.