Sari la conținut

Ce faci?

Atunci când ne întâlnim cu cineva cunoscut, utilizăm salutul urmat, cel mai adesea, de o întrebare-clişeu – „Ce faci?” – care, de cele mai multe ori, are parte de un răspuns, tot clişeu: „Bine”, după cum remarcau şi Allan Pease şi Alan Garner în „Limbajul vorbirii”.

Una din comediile româneşti destul de reuşite, din punctul meu de vedere, din 2010, conţine acest tandem salut-întrebare, chiar în titlul filmului: „Bună! Ce faci?”. Desigur, una dintre cele mai populare abordări, folosind o astfel de exprimare, este a simpaticului Joey Tribbiani, personajul serialului „Friends”, interpretat de către Matt LeBlanc.

Matt LeBlanc unul dintre „Friends”

Am remarcat că, cel puţin la mine, atât de mare devenise automatismul acestei întrebări, încât apărea instantaneu după salut. Aşadar, îmi tot impun să nu adresez o astfel de întrebare când sunt la vreun WC, unde mă întâlnesc cu o persoană cunoscută, ţinând cont că „plaja de răspunsuri” aferentă nu este foarte mare. Am păţit, însă, recent, acest lucru şi chiar cu o doamnă cu care m-am intersectat în partea comună a toaletei, înainte de separarea bărbaţi-femei; slavă Domnului că răspunsul a fost acel standard „Bine”. Deşi ştiu că, şi când mă întâlnesc cu cineva printr-un magazin, întrebarea „Ce faci” nu va aduce detalii neaşteptate privind prezenţa acelei persoane în acel spaţiu, totuşi, recent, m-am lăsat pradă acestui automatism, „lansând” o astfel de întrebare.

Dinu Manolache şi Diana Lupescu

Pentru că mă tot frământam (de menţionat că nu exagerat de profund) după ultimele astfel de întrebări, m-am mai relaxat când am revăzut (întâmplător) cum se încheie „Fata morgana”, cunoscutul film din anii 1980: Cristina străbate mulţi kilometri, cu trenul, pentru a-l vedea pe Virgil*), militar în termen.  Deoarece nu-l găseşte la unitatea militară unde îşi făcea bărbatul stagiul, revine în gară. În timp ce trenul în care s-a urcat tânăra, se pune în mişcare, Virgil apare pe peron, alergând spre vagonul unde este fata. Şi, în loc de un dialog romantic în viteză (viteza trenului) ca între doi îndrăgostiţi, tipic filmelor romantice americane, apare întrebarea: „Ce faci?”, fiind destul de clar că Virgil nu alerga spre ea doar pentru că făcea jogging de întreţinere.

*) Unul dintre cele mai populare roluri ale regretatului actor Dinu Manolache.