Sari la conținut

Solidaritate bună?

Auzeam dimineaţa asta, la radio, o ştire conform căreia poliţia din New York a solicitat companiei Google, deţinătoarea Waze, să elimine, din această aplicaţie, opţiunea de raportare a prezenţei poliţiei în trafic. Desigur, părerile ar fi împărţite, cei de la Google susţinând că această funcţie ar ajuta soferii în creşterea atenţiei şi prudenţei, în timp ce poliţiştii îşi doresc pedepsirea celor care încalcă legea în trafic.

Sunt şofer, astfel că am remarcat, la fel ca orice alt conducător auto, mai multe astfel de metode de „fentare” a poliţiei: Waze, detectoare anti-radar, staţii radio, flash-uri etc. Dintre toate aceste opţiuni, am folosit, o scurtă perioadă, detectorul anti-radar (singurul instrument, din cele enumerate care nu este, totuşi, cu implicaţie comună a mai multor şoferi); chiar mi-a fost de folos să… iau amendă pentru depăşirea vitezei…

Fascinaţia mea referitoare la aceste metode este privitoare la solidaritatea românilor (şi nu numai) la ilegalităţi. Ştiu, vei spune, aceste metode nu sunt ilegale; de acord, dar efectul utilizării lor…; nu de alta, dar ştim ce poate face un cuţit de bucătărie (obiect legal utilizabil) în mâinile anumitor tipuri de persoane.

În România se discută tot mai mult de rolul de prevenţie şi nu de pedepsire pe care ar trebui să-l aibă poliţia. Poliţia, că ne place sau nu, este o instituţie a statutului care are un rol bine definit. Poliţiştii, ca angajaţi ai acestei instituţii, au misiuni bine definite; că ei se comportă subiectiv nu ar fi de mirare, doar sunt subiecţi, nu obiecte. Am ţinut să menţionez asta, nu dintr-o simpatie exagerată faţă de poliţişti, ci din respect faţă de o instituţie a statului.

Deci, noi, în intenţia noastră solidară de a fenta rolul poliţiei în trafic facem bine sau nu? Nu, nu caut eu să dau un răspuns la întrebarea din titlu, pe acest subiect. Menţionez, doar, că mi-a plăcea să întâlnim o la fel de intensă solidaritate a românilor şi la acţiuni civice care au doar efecte pozitive.